ابهر (اوهر)در گذشته ای نه چندان دور دارای آب و چشمه های فراوانی بود. احتمال اینکه آب در نام ابهر نیز جایگاهی داشته باشد، فراوان است و به گفته مورخان در گذشته ابهر را "اوهر" می نامیدند.
ابهر (اوهر)در گذشته ای نه چندان دور دارای آب و چشمه های فراوانی بود. احتمال اینکه آب در نام ابهر نیز جایگاهی داشته باشد، فراوان است و به گفته مورخان در گذشته ابهر را "اوهر" می نامیدند.
درباره من
ابهر (اوهر)در گذشته ای نه چندان دور دارای آب و چشمه های فراوانی بود. احتمال اینکه آب در نام ابهر نیز جایگاهی داشته باشد، فراوان است و به گفته مورخان در گذشته ابهر را "اوهر" می نامیدند. نویسنده کتاب حدود العالم "او" را منسوب به آب به عنوان سمبل حیات در کیش زرتشت و کلمه "هر" را به معنای دشوار کردن کار و محدود نمودن آورده است یعنی بستن و مهار کردن آب ها .
در آثار البلاد قزوینی آمده است : ابهر شهریست در سرزمین کوهستانی دارای آب و درختان فراوان که شاهپور ذوالاکتاف بنیانگذار آن است. گویند همه آن چشمه بوده شاهپور آن را با پشم وجلدینه بپوشاند وشهر را بر آنجا بنا نمود.
در گذشته در ابهر به آب به صورت ماده حیاتی و مقدس نگاه می کردند و هرجا که آب و چشمه ای بود نذر و نیاز هم بود که به تعدادی از آنها اشاره می شود.
مهمترین آنها چشمه " علی بلاغی" است که هم اکنون نیز آب جاری است.
1- علی بلاغی
در سمت جنوب ابهر در دامنه ملا داغی و ارتفاع حدود 700 متری از سطح جاده قرار گرفته است ؛ روستاهای چالچوق و چشین در اطراف آن قرار دارند. آب آن فراوان است و از دامنه کوه بیرون می آید که بسیار زلال و خنک و گواراست و درفصول مختلف به یک اندازه جاری است. در قسمت شرق آن غارهای متعددی وجود دارد که مهمترین آنها غار
"زگیل" است که چند صد متر طول دارد و در صورت کاوش احتمال وجود غاری بزرگ در این قسمت زیاد است، زیرا حذف از سنگهای رسوبی تشکیل شده و وجود آب نیز مزید بر علت است.
راه آن در جاده قیدار، پس از عبور از روی پل "کینه و رس" نرسیده به "آق سو" در سمت چپ، قرار دارد که پس از عبور حدود 2 کیلومتر جاده و با اندکی پیاده روی در بالای تپه مشاهده می شود.
مرحوم حکیم هیدجی نیز در این رابطه شعری دارد : "تیکیلدی چگنمه هیدجده داغداغان آغاجی"آب این چشمه به اطراف جاری است و کشاورزان برای آبیاری مزارع و باغات از آن استفاده می کنند. از نظر املاح معدنی تا کنون آزمایشی انجام نیافته که امید است درآینده این کار انجام گیرد. در گذشته اطاقکهائی برای زائرین و سیاحان ساخته شده بود که به مرور سقف آنها ریزش نمود و هفت مسوؤلان را می طلبد. این منطقه برای گردشگری بسیار مناسب است.
2- وزن بولاغی یا سوتدوبلاغ
این چشمه در محله پایین ابهر قرار داشت : درگذشته ابهر به محله بالا یا "خلج آباد" و محله پائین یا "درمذقان" تقسیم شده بود.
محل چشمه درقسمت غربی "امامزاده زیدالکبیر" بود که جوی آب "میان جوان" نیز از آن محل می گذشت.
این چشمه نیز آب گوارئی داشت و اطراف آن را چمن و قلمستانها پوشانده بود محل مصفائی بود که خانمها در گذشته به آن محل با دعوت از همسایگان آش نذری می برند و عقیده داشتند اگر خانمهایی که شیرشان کم بود و کفاف بچه را نمی داد از آب آن طی
تشریفاتی می نوشیدند بر شیرشان افزوده می شد و تشریفات نوشیدن آب چنین بود. میرآبی که از کنار چشمه می گذشت زن کم شیر به میر آب می گفت "شیر مرا بده" و میرآب هم مقداری از آب چشمه را با بیل برمیداشت و می گفت "بیا این هم شیر تو" که البته این کلمات به ترکی ادا می شد و اعتقاد داشتند که بر شیرشان افزوده می شد.
3- خاتون بلاغی
این چشمه در میان راه ابهر به خرمدره و در قسمت مراتع "بینارود" که اکنون "بناری" نامیده می شود واقع شده و اطراف آن را قلمستانها فرا گرفته بود که مردم برای رفع خستگی در اطراف آن اطراق می کردند در قسمتی پائین تر از چشمه تپه ای قرار داشت که به "نقاره خانه" معروف بود. و اکنون در حال از بین رفتن است. مزارع بینارود از رودخانه ابهر رود سیراب می شوند که آب رودخانه را با بستن سدهای کوچک که "بند" نامیده می شوند به اطراف مزارع هدایت می کنند.
4- چشمه قلعه تپه
قلعه تپه همان قلعه معروف داراب شاه کیانی است که خرابه های آن باقی است، این چشمه در کنار منطقه قلعه تپه بود که آب ملایمی داشت و زن ها در فصول مختلف سال به شستن ظروف و لباس در آن مشغول بودند و در حال حاضر روی این چشمه را پوشانده اند و آب آن از زیر زمین به ابهر رود می ریزد. در زمستان آب این چشمه گرم بود.
5- چشمه چنار
یکی دیگر از چشمه ها در منطقه معروف به "چنار" که درختان بزرگ چنار در آن هست، درقسمت جنوب ابهر قرار دارد که هم اکنون نیز محل تفریح اهالی است و مردم از آب گوارای چشمه و سایه درختان چنار در ایام تابستان استفاده می کنند.
6- چشمه دانا اریدن
در قسمت جنوبی روستای "قوهجین" در دامنه کوه "ملا" قرارگرفته، آب بسیار گوارائی دارد که اهالی روستا نام آن را دانا اریدن گذاشته اند و معتقدند اگر کسی یک گوساله را هم بخورد و از آن آب بنوشد، هضم خواهد شد.
7- چشمه داخل مسجد جامع
این چشمه تا سالها پیش از داخل محوطه مسجد جامع ابهر جاری بود. آب فراوانی داشت که اهالی قبل از لوله کشی از آن می نوشیدند. به علت تخریب مسیر چشمه و حفاری، آب آن خشک شد و روی آن را نیز پوشاندند. گفتنی است چشمه های متعدد دیگری نیز در ابهر بویژه در مسیر ابهررود و کوه های اطراف وجود دارد که در فرصتی دیگر به آن خواهیم پرداخت.
ابهر رود
مهم ترین رودخانه جاری در سرتاسر شهرستان ابهر و شریان حیاتی این منطقه است. این رود شاخه ای از رودخانه شور فشاپویه بوده و در شهرستانهای ابهر، تاکستان، قزوین، کرج، تهران و قم جریان دارد و از دو شاخه فصلی و دایمی تشکیل شده است. سرچشمه شاخه فصلی آن از کوه سرآهند در حوالی گردنه الله اکبر سلطانیه است. شاخه دایمی آن به نام کینه ورس نیز از کوه های رستم، سالارداغی و سندان سرچشمه می گیرد. این شاخه از شعبات متعددی تشکیل شده و با جهت شمال باختری به جنوب خاوری در نزدیکی ابهر به شاخه فصلی می پیوندد و با نام ابهررود جریان می یابد. این رودخانه در مسیر خود آب های ابهر، خرم دره، چالچوق و سیلاب های شناط و جندق را پذیرا شده و پس از مشروب ساختن مزارع روستاها و شهرهای مسیر خود در صایین قلعه، هیدج، خرم دره، ابهر، تاکستان، دو دانگه و قزوین به رودخانه شور و در آخر به دریاچه نمک قم می ریزد. مقدار آبی که در رودخانه ابهر رودجریان دارد، در ایستگاه هیدرومتریک روستای قروه 316 میلیون متر مکعب در سال اندازه گیری شده است. این رودخانه در شهرستان ابهر و در پایین ترین سطح شهر قرار دارد. در بعضی از قسمت های مسیر آن، آب از زیر زمین بالا آمده و به آب رودخانه افزوده می گردد به همین خاطر این رودخانه نوعی زاینده رود به شمار می آید. اهالی در نقاط مختلف شهر، با بستن بندهایی آب را از مسیر خود منحرف کرده و به سمت مزارع شهرها و روستاها روانه می کنند، ولی آب رودخانه تا رسیدن به بند پایینی دوباره افزایش پیدا کرده و پرآب می گردد. در اطراف این رودخانه و دیگر رودخانه های منطقه، درختان تبریزی، بید، نارون و سپیدار توسط اهالی کاشته شده که مصارف صنعتی و ساختمانی دارند. این درختان پس از رشد کافی قطع شده و برای مصارف صنعتی به تهران و دیگر شهرهای مجاور حمل می شوند. در دامنه بیش تر کوه های منطقه چشمه هایی وجود دارد که در فصل های بهار، پاییز، زمستان و تابستان آب در آن ها جاری است و دره های سبز و خرمی را در مسیر خود به وجود آورده اند و به واسطه آن ها، سراسر منطقه در فصل های مختلف به رنگ های گوناگون درمی آیند. زیباترین فصل آن ها در بهار است که حاشیه این چشمه ها، سرسبز، پرگل و زیبا است. قنات هایی نیز توسط اهالی منطقه حفر شده که از آن ها در آبیاری باغ ها و مزارع استفاده می شود. قنات های آخوند، خودآفرین، امام جمعه محمد بیک، خونین، آب قنات علی، گشنیز گلی، غازگلی، کاریز پاشا و... مشهورترین این قنات ها هستند که در آبیاری مزارع و باغ ها نقش مهمی را ایفا می کنند و در شهرها و روستاهای پیرامون شهرستان ابهر پراکنده شده اند.
کوه ها، غارها، دشت ها، جلگه ها شهرستان ابهرکوه های اطراف شهرستان ابهر، روند باختری به خاوری داشته و به صورت موازی با هم در شمال و جنوب شهرستان ابهر قرار گرفته اند. مهم ترین رشته کوه های شهرستان ابهر را رشته کوه های البرز با جهت خاوری - باختری و کوه های گروملاداغی با جهت شمال باختری - جنوب خاوری تشکیل می دهند. سنگ های رشته کوه های جنوبی ابهر - که ملاداغی نامیده می شوند - شامل سنگ های شیل و آهک های کرتاسه و متعلق به دوران اول و دوم زمین شناسی هستند. این سنگ ها حدود 300 میلیون سال قدمت دارند. فلات مرتفع ابهر - زنجان، شهرستان طارم را از رشته کوه های طویل و باریک سلطانیه، جدا می کند.
ادامه...
تعویض بیش از هزار کنتور خراب در سال ۹۴
مدیر امور آبفای ابهر گفت : در راستای کاهش هدر رفت آب بیش از هزار کنتور فرسوده در طی سال گذشته تعویض شده است . به گزارش...
خبر فوری:آتش زدن جنگل ابهر محکوم است
مسئول گروه ابهر شناسی نور ایران آتش زدن جنگل ابهر را به شدت محکوم می کند و این کار را یک عمل جنایتکارانه بزرگ علیه محیط...
اخبار منطقه ابهررود(قلعه تپه ابهر)
اخبار منطقه ابهررود(قلعه تپه ابهر) تخریب جدید تپه تاریخی/طبیعی قلعه تپه(22دی1394)-تخریب میدان امام خمینی(ره) در هفته...
اطلاعیه شماره 80 شنبه مورخ 94/09/14
اطلاعیه شماره 80 شنبه مورخ 94/09/14 براساس داده ها و الگوهای پیش یابی هواشناسی از اواخرامروز سامانه بارشی فعالی از جنوب...
چهارشنبه، ۱۴ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۲:۲۵:۵۸ مدیر عامل شرکت آب منطقه ای اصفهان گفت: برای احیای تالاب گاوخونی، رودخانه زاینده رود بایستی همواره از سراب تا پایاب در جریان باشد.
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای اصفهان به نقل از ایرنا ، مسعود میرمحمدصادقی 12/11/94در نشست هم اندیشی احیای تالاب بین المللی گاوخونی در هتل عباسی اصفهان افزود: اقدامات و برنامه های زیادی به منظور احیای تالاب گاوخونی توسط وزارت نیرو در نظر گرفته و انجام شده است. وی مساله تالاب گاوخونی را بحرانی ملی و بین المللی دانست و اشاره کرد: این موضوع تنها به حوزه زاینده رود بر نمی گردد و مخاطرات زیست محیطی دیگری نیز متاثر از مسائل آبی رودخانه و تالاب است. وی با اشاره به پیگیری های دولت یازدهم در تشکیل شورای عالی آب و شورای هماهنگی حوزه زاینده رود ادامه داد: هم اکنون 176 میلیون مترمکعب حقابه برای تالاب گاوخونی در نظر گرفته شده است که 78 میلیون مترمکعب آن امسال تخصیص یافته است. مدیر عامل شرکت آب منطقه ای اصفهان تصریح کرد: در راستای مدیریت و تامین آب حوزه زاینده رود هر نوع بارگذاری بر روی رودخانه ممنوع شده و باید به همه برداشت های غیرمجاز از بالادست تا پایین دست و نه تنها به برداشت های حوزه صنعت حساس بود.وی یادآوری کرد: تعیین حریم و بستر رودخانه زاینده روز و ابلاغ آن به دستگاه های اجرایی، تعیین حریم کیفی سد زاینده رود و تالاب گاوخونی، حفاظت از حریم زاینده رود و ساماندهی آن از جمله اصلاح مسیر و نیز استفاده از پساب های تصفیه شده برای احیای تالاب و زاینده رود برخی از این برنامه هاست. میرمحمدصادقی همچنین از اجرای طرح عظیم تعادل بخشی در کشور به منظور تغذیه منابع آب های زیرزمینی خبر و ادامه داد: سالانه حدود شش میلیارد مترمکعب آب زیرزمینی در کشور اضافه برداشت وجود دارد که سهم اصفهان از این میزان حدود300 میلیون مترمکعب است. وی تاکید کرد:در سال جاری 650 حلقه چاه در حوزه زاینده رود مسدود شده که 500 مورد آن چاه های حریمی در مجاورت زاینده رود بوده است که تاثیر مستقیم بر جریان رودخانه دارد. وی گفت: امیدواریم بتوانیم در سال 97 سد و تونل کوهرنگ سه را آبگیری کنیم و نیز اجرای سد بهشت آباد به احیای تالاب و رودخانه زاینده رود کمک کند. مدیر عامل شرکت آب منطقه ای اصفهان همچنین افزود: امسال نیز همانند سال گذشته میزان آبی را برای زمان هایی غیر از زمان کشاورزی و به منظور حفظ محیط زیست در رودخانه جریان یافت. نشست هم اندیشی احیای تالاب بین المللی گاوخونی شامگاه دوشنبه 12/11/94با حضور دبیرکل کنوانسیون رامسر، استاندار اصفهان، مدیر کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان، کارشناسان دبیرخانه کنوانسیون رامسر، برخی مسوولان مرتبط در تالار آیینه هتل عباسی اصفهان برگزار شد. تالاب گاوخونی واقع در شرق اصفهان یکی از بزرگترین و مهم ترین تالاب های ایران است و درطول تاریخ علاوه بر ایجاد فضای فرح بخش در شرق اصفهان، مامنی برای پرندگان مهاجر و جانوران آبی و منبع درآمد و آسایش ساکنان این منطقه بوده است.کاهش تبعات تغییرات آب و هوایی، تصفیه پساب های جاری شده در زاینده رود، پرکردن سفره های آب زیرزمینی، جلوگیری از سیلاب، گردشگری و مباحث فرهنگی، تثبیت شن های روان و گنجینه متنوع زیستی و ژنتیکی از جمله ارزش ها و کارکردهای تالاب گاوخونی است.