وب سایت اوهر - درباره منابع آب ایران

ابهر (اوهر)در گذشته ای نه چندان دور دارای آب و چشمه های فراوانی بود. احتمال اینکه آب در نام ابهر نیز جایگاهی داشته باشد، فراوان است و به گفته مورخان در گذشته ابهر را "اوهر" می نامیدند.

وب سایت اوهر - درباره منابع آب ایران

ابهر (اوهر)در گذشته ای نه چندان دور دارای آب و چشمه های فراوانی بود. احتمال اینکه آب در نام ابهر نیز جایگاهی داشته باشد، فراوان است و به گفته مورخان در گذشته ابهر را "اوهر" می نامیدند.

وزیر نیرو : طرح تعادل بخشی آب‌های زیرزمینی اولویت اصلی وزارت نیرو در سال آینده است

وزیر نیرو : طرح تعادل بخشی آب‌های زیرزمینی اولویت اصلی وزارت نیرو در سال آینده است

پنجشنبه، ۳۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۸:۴۵:۴۷ 
اخبار ایران
اولین همایش سراسری مدیران امور و روسای ادارات منابع آب شهرستان‌های کشور با هدف همفکری در زمینه نحوه اجرای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیر زمینی طی روز های چهارشنبه 29 بهمن در محل وزارت نیرو و پنجشنبه 30 بهمن در محل شرکت مدیریت منابع آب ایران برگزار شد. 
در این همایش ابتدا مهندس حاج رسولی ها مشاور وزیر نیرو و مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران ضمن خیر مقدم اهداف گردهمایی را بیان کرد سپس عالیترین مقامات وزارت نیرو و تعدادی از مدیران امور منابع آب شهرستان‌های کشور به ایراد سخنرانی پرداختند.



(به گزارش شبکه خبری آب ایران) مهندس محمودی قائم مقام وزیر نیرو ، مهندس میدانی معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا ، ومهندس دائمی معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت نیرو و مهندس مصطفوی مدیر کل دفتر حفاظت و بهره برداری شرکت مدیریت منابع آب ایران صبح روز چهارشنیه و همچنین مهندس "حمید چیت‌چیان" وزیر نیرو، مهندس مهاجری معاون تحقیقات و منابع انسانی وزارت نیرو و مهندس حبیبی معاون حفاظت و بهره برداری شرکت مدیریت منابع آب ایران در عصر همان روز به ایراد سخنرانی پرداختند .
در ادامه این همایش شش نفر از مدیران امور منابع آب شهرستان های کشور به بیان تجارب ،دیدگاه ها ونظرات خود در خصوص مدیریت منابع آب زیر زمینی پرداختند.

به گزارش خبرنگار ما مهندس "حمید چیت‌چیان "وزیر نیرو با تاکید بر لزوم کاهش برداشت سالانه 11 میلیارد مترمکعب از آب زیرزمینی اظهار داشت: تصور صرفه‌جویی در مصرف آب به معنای اعمال فشار بر کشاورزان و مردم، یک تصور باطل است و وزارت نیرو مخالف افزایش تولید محصول کشاورزی نیست و با استفاده از فناوری‌های نوین آبیاری می‌توان در قبال کاهش مصرف آب، میزان تولید محصول را افزایش داد.

وزیر نیرو گفت: برای موفقیت در اجرای طرح احیا و تعادل بخشی آب‌های زیرزمینی باید سالانه 11 میلیارد مترمکعب برداشت از آب زیرزمینی را کاهش دهیم.

مهندس چیت‌چیان همچنین در ادامه به مساله بحران آب در کشور اشاره کرد و گفت :امروز کسی تردید ندارد که موضوع آب و بحرانی که کشور در این مساله دارد در راس تمام مسائل کشور است.

وی در ادامه با اشاره به اینکه کشور ایران در شرایط بحرانی آب قرار گرفته است افزود: در سال‌های اخیر دچار خشکسالی‌های مستمر بوده‌ایم؛ به‌طوری که متوسط بارندگی از 250 میلی‌متر به 242 میلی‌متر کاهش یافته است، جمعیت ما و نیاز به مصرف آب به صورت مستمر در کشور افزایش یافته و میزان آب تجدید پذیر از 130 میلیارد به 120 میلیارد تقلیل یافته است؛ در نتیجه سرانه آب تجدیدپذیر به کمتر از 1500 مترمکعب رسیده است.

وزیر نیرو ضمن تاکید بر وضعیت بحران آب در کشور گفت: بیان دایمی بحران آب فقط برای جلب توجه نیست و با تدابیر دقیق‌تر، سیاست‌های روشن‌تر، اقدام جدی‌تر و همت بیشتر می توانیم گام های بلندی در جهت حل مسائل آب کشور برداریم .

وی در خصوص راههای همکاری و مشارکت مردم در این راستا گفت : می بایست با مردم بیش از پیش با شفافیت صحبت کنیم .

وزیر نیرو با بیان اینکه حدود 60 درصد آب مورد نیاز کشور از آب‌های زیرزمینی تامین می‌شود، گفت: در سال‌های گذشته 110 میلیارد مترمکعب از ذخایر استاتیک آب‌های زیرزمینی را مصرف کرده‌ایم، در کشوری که تا به امروز 28 درصد میزان بارندگی کمتر از مدت مشابه سال گذشته داشته، باید حفظ ذخایر آب برای ما بسیار حیاتی باشد در غیر این صورت در بخش هایی از کشور زندگی به پایان می رسد.

مهندس چیت چیان ادامه داد: ما در گذشته شهرهایی داشته‌ایم که به دلیل نداشتن آب به طور کل از بین رفته‌اند و هم‌اکنون نیز این یک تهدید جدی است، آیا باید از خود بپرسیم با توجه به شرایطی که در منابع آب کشور مشاهده می‌کنیم باید تسلیم این شرایط باشیم یا راه‌حلی برای آن ارائه دهیم.

وزیر نیرو با تاکید بر اینکه ما با اتکا به مدیریت مصرف آب قطعا خواهیم توانست به نیازهای خود پاسخ دهیم، تصریح کرد: عمده‌ترین مشکل این است که در مدیریت مصرف نتوانسته‌ایم گام‌های اساسی برداریم.

وی با بیان اینکه عمده مصرف آب در بخش کشاورزی است و بیشتر تلاش باید در این بخش باشد، افزود: هم‌اکنون با شیوه‌های ساده آبیاری می‌توانیم مصرف آب را کاهش و میزان محصول را افزایش دهیم تا بهره وری مناسبی در این زمینه داشته باشیم.

مهندس چیت‌چیان همچنین تصریح کرد: مقام معظم رهبری در بین مردم تبریز به شدت بر افزایش بهره وری تاکید و مهم‌ترین محور سیاست اقتصاد مقاومتی را کاهش اتکا به نفت و بالابردن بهره وری داتستند.

وزیر نیرو با تاکید بر اجرای سیاست‌های غیرسازه‌ای وزارت نیرو در بخش آب کشور گفت: در گذشته ثقل اصلی فعالیت وزارت نیرو بر روی ایجاد سازه‌های جدید شامل سدها و شبکه ها بود و تصور می شد که با ایجاد تاسیسات جدید بتوان مشکل آب کشور را حل کرد اما تجربه نشان داد این سیاست به تنهایی پاسخگو نیست.

به گفته وی هم اکنون در بعضی نقاط کشور ایجاد سدها و تاسیسات باعث آسیب جدی به سایر منابع آب و محیط زیست شده است، اما باید توجه داشت تمام سیاست‌ها در ساختن سد اشتباه نبوده است.

مهندس چیت چیان تصریح کرد: در حال حاضر ما نیازمند بازنگری در برنامه احداث سدها، در ظرفیت‌های در نظر گرفته شده و همچنین در زمینه ضرورت‌ها و توجیه احداث سد در یک منطقه هستیم.

وزیر نیرو با تاکید بر نگاه فرامنطقه‌ای و حوضه‌ای بر بخش آب گفت: اگر نگاه مقطعی به طرح‌های آب داشته باشیم، شاید برای اجرای یک طرح در یک منطقه ضرورتی وجود داشته باشد، اما با نگاه ملی می توانیم منافع همگانی را در نظر بگیریم.

وی به وضعیت نامناسب منابع آب زیرزمینی در کشور اشاره کرد و افزود: تاخیر در اجرای یک سد خسارت زیادی ندارد، اما اگر در مورد مدیریت آب‌های زیرزمینی تعلل بکنیم ممکن است تمام آب‌خوان‌ها در دشت‌های بحرانی از بین برود و امکان بازیابی سفره‌های زیرزمینی میسر نباشد.

وزیر نیرو در ادامه افزود: بر اساس آمارهای موجود در زمان حاضر ما حدود 65 میلیارد مترمکعب در سال از منابع زیرزمینی برداشت می‌کنیم و با برداشت این میزان 5.7 میلیارد مترمکعب بیشتر از ظرفیت دینامیک این آب‌ها استفاده می‌کنیم.

وی با بیان اینکه در این طرح باید سالانه 11 میلیارد مترمکعب برداشت از آب زیرزمینی را کاهش دهیم، گفت: با حذف برداشت اضافی و همچنین با صرفه‌جویی 5 میلیارد مترمکعب در برداشت، می توانیم کسری 110 میلیارد مترمکعبی مخازن را طی دوره اجرای طرح جبران کنیم.

وزیر نیرو با تاکید بر براینکه با تجدیدنظر در پروانه‌های برداشت، میزان تعیین شده برای هر دشت رعایت می شود، گفت: برای اولین بار در کشور میزان منابع و برداشت در هر دشت و محدوده مطالعاتی به تفکیک مشخص شده است و از سال آینده سهم برداشت در بخش‌های کشاورزی، صنعت، شرب و محیط زیست برای هر دشت کشور مشخص است؛ از زمان اجرای طرح تعادل بخشی باید ظرفیت قابل برداشت از هر دشت رعایت شود.

وی با بیان اینکه در تعدیل مصارف باید از مشارکت کشاورزان و سازمان‌های دیگر استفاده شود، گفت: طبق این طرح بایستی شورای حفاظت منابع آب درهمه استان‌ها و شهرستان‌ها تشکیل شود و امیدواریم با حمایت از این برنامه بتوانیم آینده کشور را از خطرهای پیش روی نجات دهیم.

وی با بیان اینکه برای مدیریت این امر مهم می بایست از تمام ظرفیت ملی استفاه شود، افزود : هم اکنون 15 طرح درشورای عالی آب تصویب شده که یک طرح مربوط به سازمان زمین شناسی، سه طرح مربوط به جهاد کشاورزی و 11 طرح مربوط به وزارت نیرو است که این برنامه‌ها باید یک انسجام کامل و هماهنگی سایر ارگان‌ها اجرایی شود.

وزیر نیرو با اشاره به اینکه سال آینده سال سختی خواهد بود گفت: در حال حاضر 30 درصد کاهش بارندگی داریم و ما موظفیم بر اساس بدترین شرایط برنامه‌های خود را به اجرا بگذاریم.

وی در ادامه افزود: با همکاری و مشارکت مردم و همچنین شفاف سازی اطلاعات می توانیم در این راه موفق باشیم.

وی از تصویب لایحه جدید در مجلس برای اجرای طرح‌ای آب‌رسانی روستایی خبر داد و افزود: با تصویب مجلس از هر مترمکعب آب شهری 15 تومان برای اجرای طرح های آب‌رسانی روستایی دریافت شود که قدم بسیار موثری برای اجرای طرح های روستایی است.

به گزارش شبکه خبری آب ایران مهندس "ستار محمودی" در اولین همایش سراسری مدیران امور و روسای ادارات منابع آب شهرستان‌های کشور اظهار داشت: هم‌اکنون در دنیا آب به نام طلای آبی نامیده می‌شود و نوبت این است که به عنوان یک سند مستند آب به این نام مطرح شود.

وی با بیان اینکه وضعیت آب در دنیا به شرایط خاصی رسیده است، همه ما در دنیا در مقابل یک باید قرار گرفته‌ایم، گفت: بانک جهانی سیاست خود را به سمت سیاست "انرژی تشنه" برده است، چرا که آب و انرژی دو زمینه مهم زندگی بشر و تداوم بخش تمدن بشر نیازمند سرمایه گذاری است.

محمودی ادامه داد: تا حدود 20 سال پیش 135 میلیارد مترمکعب منابع تجدیدشونده، 251 میلی متر بارش و 87 میلیارد مترمکعب روان‌آب سطحی داشتیم، اما این آمار به تاریخ پیوست و هم‌اکنون حدود 120 میلیارد منابع تجدیدشونده داریم و با این میزان روان‌آب‌ها 46 میلیارد رسیده و 48 درصد کاهش یافته است.

وی با اشاره به پدیده گرمایش زمین گفت: در همین سال‌ها درجه حرارت 1.5 درجه زیادتر شده است و از طرفی صنایع و کشاورزی و شرب تقاضای بیشتری دارند و محیط زیست هم برای جبران کمبود خود به آب بیشتری نیاز دارد.

محمودی با اشاره به اینکه در شرایط جدید در مدیریت منابع آب یک سری "باید" و یک سری "نباید" مواجه هستیم، ادامه داد: اولین "باید" ما این است که مدیر ما مدیر منابع آب باشد و اگر انگیزه کافی و موثر نداشته باشد کار در این حوزه موثر نخواهد بود. مدیریت منابع آب یک تخصص است، در سال‌های گذشته ما بیشتر مجری طرح های آب بوده‌ایم تا مدیر این بخش و انرژی خود را در اجرای پروژه گذاشتیم و هیچگاه از خود نپرسیدیم که بیلان آب منطقه، تراز آب زیرزمینی و وضعیت آب منطقه چگونه است.

قائم مقام وزیر نیرو ادامه داد: "باید" دیگر منابع آب ، هدفمند بودن کار است، ما از میزان آب موجود 80 تا 85 درصد منابع خود را مصرف می کنیم، در حالی که استاندارد مصرف جهانی 40 درصد است و این وضعیت ما را به سمت ورشکستگی منابع آب پیش می‌برد. در این وضعیت باید به سمت صرفه‌جویی در مصرف منابع آب به ازای تولید هر کیلوکالری انرژی و محصول برویم.
وی تصریح کرد: مدیریت منابع باید مجهز به بانک اطلاعاتی به‌روز و مناسب باشد، باید آمار و اطلاعات منابع و مصرف آب به طور دقیق استخراج شود و وزارت نیرو مرجع این آمار و اطلاعات باشد.
محمودی با بیان اینکه یکی از آفت‌های بخش آب تغییر نگاه حوضه‌ای به نگاه محلی بوده است، گفت: متاسفانه برخی مدیران ما نگاه محلی به آب دارند و قائل به استفاده از تمام پتانسیل آب در منطقه خود هستند، باید این نگاه به‌وجود بیاید که ما مسئول مناطق بالادست و پایین دست هم هستیم.

وی با بیان اینکه از 609 دشت کشور حدود 50 درصد ممنوعه و ممنوعه بحرانی است، گفت: "نباید" مهم در منابع آب در این است که مدیریت خود را محدود به منطقه خود نکنیم و نگاه حوضه‌ای را تقویت کنیم، مدیر حوضه‌‌ای نمی تواند نقش سیاسی داشته باشد و باید عملکرد حوضه‌ای انجام دهد. باید متخصصین مورد اعتماد مردم باشید تا بتوانید منابع آب را درست مصرف کنید.
قائم‌مقام وزیر نیرو تصریح کرد: اقدام‌هایی همچون تسلط به آمار و اطلاعات، تعصب به کار حرفه‌ای، تمرکز بر روی تشکل‌‌های آب، اجرای برنامه تحویل حجمی آب و نصب دستگاه‌های پایش آب، تشکیل بازار آب، درست کردن سند ملی آب، اطلاع‌رسانی در مجامع تخصصی قبل از ایجاد سوال باید مطمح نظر باشد.
وی با بیان اینکه حال منابع آب زیرزمینی خوش نیست و شما متخصصان این موضوع برای حل بحران هستید، گفت: باید با اقدام‌هایی همچون ساماندهی چاه‌های غیر مجاز، تغذیه مصنوعی، آبیاری مدرن، فرهنگ‌سازی، نقشه راه روشن و ضرورت کار با همدیگر برای این موضوع اقدام جدی و اساسی انجام داد.
مهندس محمودی تاکید کرد: آب صرفه‌جویی شده نباید به توسعه کشاورزی و افزایش سطح زیرکشت ختم شود که اگر اینگونه باشد ما زیان کرده‌ایم، مدیران آب در نشست‌های هماهنگی شهرستان و استان باید بر این نکته اصرار داشته باشند، چرا که توسعه کشاورزی باید با افزایش راندمان تولید باشد نه با مصرف آب بیشتر.
محمودی در پایان گفت: ما در ساختار حوضه آبی در واگذاری فعالیت‌ها به بخش خصوصی بیش از حد نگران هستیم، باید برای این موضوع فکری کرد و اقدام قاطعی در این مورد انجام داد، باید از نقش تصدی گری بیرون آمده و نقش کارفرمایی خود را داشته باشیم.
به گزارش خبر نگار ما مهندس "رحیم میدانی" هنگام سخنرانی خود ، با بیان این مطلب که اگر منابع آب زیرزمینی درست مدیریت می‌شد، لازم نبود در شرایط کنونی کشور، سرمایه‌گذاری‌های سنگینی برای این امور انجام پذیرید، گفت: با تمام این موارد اکنون شرایط مناسبی ایجاد شده و دولت نگاه ویژه خود را با تمام توان به موضوع آب معطوف داشته است؛ وزیر نیرو هم با انرژی و حمایت کامل از طرح تعادل‌بخشی آب‌های زیرزمینی پشتیبانی و حمایت می‌کند و مدیران ما موظف هستند بیشترین بهره‌وری را از فضای ایجاد شده داشته باشند.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با بیان اینکه اجرای تعادل‌بخشی نیازمند عزم جهادی و ایثار مدیران آب است، افزود: همانطوریکه در دوران دفاع مقدس همگی بسیج شدیم و با تمام توان از تمامیت ارضی کشور دفاع کردیم در حال حاضر هم باید برای دفاع همه جانبه از منابع آبی کشور نیز سیج شویم و دست به‌دست هم بدهیم تا منابع آبی کشور را به بهترین شکل ممکن حراست کنیم.

وی با تاکید بر لزوم جدیت و قاطعیت مدیران برای اجرای طرح ادامه داد: هم‌اکنون فرصت مناسبی در دست مدیران کشور است و اگر غفلت کنند و این فرصت را از دست بدهند مورد سرزنش نسل حاضر و آیندگان قرار خواهند گرفت؛ اگر مدیری احساس می کند انگیزه کافی را برای ورود به این عرصه ندارد هرچه زودتر تکلیف خود را روشن کند.
میدانی اضافه کرد: امروز همه شاهد هستید که تمام فناوری کشور و فضای مجازی غالبا بحث بحران و کمبود آب را مطرح می‌کنند و ما مدیران آب کشور در خط مقدم برنامه‌های نجات‌بخشی قرار داریم وهمه انتظار دارند که در این خصوص نقش خود را به بهترین شکل ایفا کنیم، بنابراین وظیفه ما چیزی جز تعادل بخشی به آب‌های زیرزمینی نیست.
وی با بیان اینکه تا کی باید روضه خوان این مصیبت عظما باشیم، افزود: در سال‌های گذشته تمام هم و غم ما این بوده است که چه کسانی حاضر هستند که کمر همت ببندند تا با تاراج آب‌های زیرزمینی مقابله کنند و هم اکنون فرصت این مقابله رسیده است.
معاون وزیر نیرو از خشکسالی به عنوان لطف خداوندی یادکرد و خاطر نشان کرد: این موضوع برای این بود که ما بخود بیاییم و از خواب غفلت بیدار شویم و خود را آماده کنیم تا در شرایط حساس و بحرانی بتوانیم با بهترین شکل ممکن منابعی آبی سطحی و زیرزمینی را مدیریت نمائیم.
وی گفت: درراستای حمایت از این طرح، وزارتخانه‌های مختلف و قوه قضائیه و قوه مققنه برنامه‌های پیوسته ای در خصوص حمایت از این طرح دارند تا در زمان حرکت، طرح تعادل بخشی و مدیریت و حراست از منابع آبی کشور با شکست مواجه نشود.
میدانی با بیان اینکه سال‌ها یک چاه غیرمجاز برداشت غیر مجاز می کند و وقتی زمان برداشت می‌رسد به این فکر مسدود کردن چاه می‌افتیم، گفت: با تقویت ابزارهای نظارتی باید فعالیت چاه‌های غیرمجاز در همان مراحل اولیه فعالیت، متوقف شود.
وی با تاکید بر لزوم تغییر کشت در برخی دشت‌های ممنوعه و بحرانی افزود: وزارت جهاد کشاورزی اخیرا تحقیقاتی انجام داده که بر اساس آن نشان می‌دهد که در کدام بخش از کشور چه محصولی مجاز برای کشت است.
میدانی با بیان اینکه همگی باید دست به دست هم بدهیم تا پروژه تعادل‌بخشی و احیای منابع زیرزمینی را به‌خوبی به اتمام برسانیم، افزود: وفاداری ما به مردم و شهیدان این سرزمین ایجاب می‌کند که کشور را از این وضع اسفناک نجات دهیم و اگر این طرح موفق شود تجربه جدیدی در مدیریت آب‌های سطحی و زیرزمینی خواهد بود و با اینکار مطمئن باشید آیندگان ما را تحسین خواهند کرد.

به گزارش خبرنگار ما مهندس " علیرضا دائمی" نیز در سخنرانی خود اظهار داشت: تمامی مدیران ما از وضعیت بحرانی آب در کشور و شرایط حاکم بر منابع آب اطلاع دارند، ولی باید دید دانسته‌های ما چرا در مرحله اقدام برای حل مشکل به خوبی به اجرا نمی‌رسد.
وی با بیان اینکه بدون سرمایه اجتماعی هیچ طرحی نمی‌تواند موفق باشد، افزود: بحران منابع آب بحرانی است که در جامعه ما مطرح است و ما به دنبال انجام یک کار جدی و موثر در این زمینه هستیم، اما مدیریت ما به رسیدگی به مباحث بحران همچون کف‌شکنی و مسدود کردن چاه غیرمجاز ختم شده است، در حالی که باید فراتر از این نگاه کرد.
دائمی ادامه داد: هم اکنون بحران آب تمام ابعاد محیط زیست کشور را تحت تاثیر قرار داده که نمونه بارز آن وضعیت خوزستان است. 
وی با بیان اینکه بخش عمده کشور ما در محدوده خشک و فراخشک قرار دارد گفت: این کشور در 50 سال گذشته 15 میلیون نفر جمعیت داشت، هر چند که زندگی و معیشت آنها مبتنی بر کشاورزی بود، اما منابع و مصارف آب هم‌خوانی داشت و نیاز به مدیریت پیچیده‌ای نداشت.

دائمی ادامه داد: امروز قداست آب از بین رفته و با فرمول های مناطق پربار اروپا با منابع آب خود رفتار می کنیم، هم‌اکنون مصرف بی‌رویه آب خسارت جبران ناپذیری را به کشور وارد کرده است.
وی با تاکید بر مدیریت به هم پیوسته آب، تفکر فرابخشی و مشارکت مردم در بخش آب تصریح کرد: باید بپذیریم آب یک نعمت خدادادی است و مثل برق و صنعت و خودرو قابل تجدید و احیا نیست، گاهی ساختن سد و شبکه هدف می‌شود، در حالی که حفظ تعادل منطقه‌ای، حقوق آب، تامین نیاز مردم و تامین پایدار آب هدف اصلی ما در بخش آب است.
دائمی با بیان اینکه در مرحله‌ای تقاضا و توسعه ظرفیت ما بیشتر شده و از دوره فراوانی آب جدا شده ایم، گفت: هم اکنون در دوره مدیریت تقاضا قرار داریم و گر مدیریت منابع آب درست انجام نشود به تعارض اجتماعی در مناطق کم‌آب کشور منتهی خواهد شد. 
وی با بیان اینکه بیشتر کشورهای توسعه یافته دنیا تجربه افت منابع زیرزمینی و نشست زمین را داشته‌اند و توانسته‌اند بر این مشکلات فائق شوند، ادامه داد: ما نظام تخصیص آب را دشمن خود می‌دانیم، در حالی که اگر نظارت و کنترل مستمر بر برداشت‌های آب وجود نداشته باشد، این منابع پایدار نخواهد بود و روز از بین خواهد رفت.
دائمی با بیان اینکه آلودگی منابع آب هم‌اکنون به یک مشکل جدی در کشور تبدیل شده است، افزود: فاضلاب‌های شهری، صنعتی و زه‌آب کشاورزی تاثیر بسیار مخربی بر منابع آب کشور داشته و هم اکنون با افت شدید کیفیت در پیکره اصلی منابع آب و رودخانه‌های کشور مواجه هستیم؛ برای نمونه رودخانه‌ای مانند کارون هم‌اکنون به مسیر عبور فاضلاب تبدیل شده است.
وی با اشاره به طرح موضوع احیا و تعادل بخشی در دهه هشتاد و عدم حمایت از اجرای این طرح در آن زمان گفت: امروز علاوه بر عزم جدی و حمایت مجموعه وزارت نیرو از این طرح اعتبار مناسبی نیز برای اجرای این طرح در نظر گرفته شده و با جدیت شما مدیران خواهیم توانست این طرح را به اهداف در نظر گرفته شده برسانیم.

معاون تحقیقات و منابع انسانی وزارت نیرو گفت: سرمایه انسانی مهمترین ابزار و پایه اساسی بهبود بهره‌وری در صنعت آب و برق است.
به گزارش شبکه خبری آب ایران مهندس "علی اکبر مهاجری" در سخنرانی خود با اشاره به افزایش شتاب تحولات علمی و تکنولوژی در سال‌های اخیر نسبت به گذشته اظهار داشت: تا 100سال پیش تغییرات بسیار کند بود، ولی در شرایط فعلی تغییرات اساسی در کمتر از روز و ماه انجام می‌گیرد که می‌توان در این زمینه به تغییرات الکترونیکی اشاره کرد.
مهاجری سرمایه انسانی را مهمترین ابزار و پایه اساسی بهبود بهره‌وری صنعت آب و برق دانست و اضافه کرد: مدیران کلیدی‌ترین عنصر این صنعت بوده و دانش و مهارت انگیزه مهمی برای بالندگی صنعت آب و برق است.
معاون وزیر نیرو با اشاره به اینکه تاکنون در وزارت نیرو اقدام‌های زیادی انجام شده و یا تا افق 1404 انجام خواهد گرفت، افزود: یکی از این اقدام‌ها طرح تدوین نظام ساختار و نقشه راه آموزش در صنعت آب و برق است که از ابتدای سال گذشته صورت گرفته است.
وی در ادامه گفت: برنامه راهبردی وزارت نیرو شامل ظرفیت‌سازی آموزش و توسعه توانمندی‌های منابع انسانی، ارتقای جایگاه مادی و معنوی منابع انسانی، استقرار نظام پروانه صلاحیت حرفه‌ای، ارتقای نظام پرورش مدیر در برنامه ارایه شده توسط وزیر نیرو بوده و دسته‌بندی مدیران در برنامه توسعه بر اساس شایستگی آنان صورت خواهد گرفت.
مهاجری، مدیران صنعت آب و برق کشور را به سه دسته، مدیران موجود، مدیران آینده که از امروز باید به‌فکر آموزش آنان برای 30 سال آینده بود و در نهایت مدیران راهبر تقسیم کرد و اظهار داشت: مدیران راهبر مدیرانی هستند که سلسله مراتب اداری و آموزشی را سپری نموده و می‌توان از آنان برای اتاق فکر و مشارکت‌ها استفاده کرد.
مهندس محمد حاج رسولی ها مشاور وزیر نیرو و مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران که آغاز گر این همایش بود در سخنرانی خود اظهار داشت: برای اجرای احیا و تعادل بخشی آب های زیرزمینی باید یک رابطه منطقی بین صف و ستاد ایجاد شود.
وی با بیان این مطلب که هشت سال خشکسالی را نباید به عنوان پدیده از آن یاد کرد، بلکه بایستی آن را باورداشت اظهار داشت: هم‌اکنون در تمام مناطق کشور به ویژه در مناطق کوهستانی آثار تغییر اقلیم را می توان به وضوح مشاهده کرد.

وی اضافه کرد: دیگراز برف و باران های گذشته و تشکیل یخچال‌های طبیعی خبری نیست و اقلیم کشور ما در حال تغییر است.

مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به اقدامات انجام شده از سوی وزارت نیرو افزود: وزارت نیرو به عنوان ستاد، اقدامات موثری را آغاز کرده و خوشبختانه با حمایت دولت محترم و تشکیل دوره جدید شورای عالی آب مقررشده تمامی ارگان های کشور در خصوص برنامه‌ها و سیاست‌های بخش آب با این شورا هماهنگی داشته باشند.
وی با بیان اینکه اقدام دیگر وزارت نیرو در این راستا، تغییر رویکرد از بحث سازه‌ای به غیر سازه‌ای است، گفت: برای اجرای احیا و تعادل بخشی آب های زیرزمینی باید یک رابطه منطقی بین صف و ستاد ایجاد شود و برای تحقق اهداف و برنامه ها و استراتژی‌هایی که ایجاد می شود یک بستر مناسب طراحی کرد.
حاج‌رسولی‌ها با تقدیر از مدیران و روسای ادارات منابع آب شهرستانها گفت: مدیران امور شهرستان‌ها برای پیشبرد اهداف خود بر نیروی انسانی و ابزار منابع مالی تکیه دارند که متاسفانه در بیشتر اوقات با کمبود و ناکامی‌هایی مواجه می‌شوند.
وی اجرای این طرح را نیازمند جدیت مدیران امور و هماهنگی کامل با همدیگر دانست و ادامه داد: بعضی اوقات پیش می‌آید که یک بخش‌نامه یا دستورالعمل از ستاد به صف دچار تغییرات بسیاری می‌شود اما در اجرای طرح باید با هماهنگی لازم برای تحقق تمام اهداف این طرح تلاش کنیم.
به گزارش شبکه خبری آب ایران مهندس "جهانگیر حبیبی " معاون حفاظت و بهره برداری شرکت مدیریت منابع آب ایران با بیان این مطلب که با افزایش جمعیت سرانه آب تجدید پذیر کشور رو به کاهش است، گفت: در 40 سال گذشته سهم سرانه آب هر نفر درکشور 7 هزار مترمکعب بوده که در زمان حاضر به 2 هزار مترمکعب کاهش یافته و این رقم در سال 1404 به 1500مترمکعب برای هر نفر تنزل خواهد کرد.

وی با اشاره به وضعیت منابع آب کشور و ضرورت حساسیت همگانی و نقش مدیران امور آب شهرستان‌ها و راهبردهای معاونت حفاظت و بهره‌برداری در مدیریت منابع آب گفت: حدود 85 درصد از کشور ما خشک، نیمه خشک و فراخشک است که سهم منطقه فراخشک 5/35 درصد، سهم منطقه نیمه خشک 20 درصد و سهم منطقه خشک بیابانی 29 درصد است و میزان منابع آب تجدیدپذیر در کشور 25 درصد متوسط جهانی است.

حبیبی با اشاره به اینکه با افزایش تعداد چاه‌ها از سال 87 میزان آب‌دهی چاه‌ها کاهش داشته است اظهار داشت: با بررسی وضعیت بهره‌برداری دشت‌های کشور متوجه خواهیم شد که تا پایان سال جاری تعداد 317 دشت ممنوعه اعلام شده‌اند. 

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت مدیریت منابع آب ایران اضافه کرد: بر اساس آخرین تحقیقات دشت تهران 17سانتی‌متر، دشت ساوجبلاغ 22 سانتی‌متر، دشت قزوین 24 سانتی‌متر، دشت مشهد 25سانتی‌متر و دشت کاشان 30 سانتی‌متر فرونشست داشته اند.
وی در خصوص بارندگی کشور و حجم آب موجود در مخازن سدها بیان داشت: امسال نسبت به سال آبی گذشته 25 درصد و نسبت به متوسط دراز مدت 28درصد کاهش بارندگی داشتیم و این درحالی بود که مازندران 146 درصد افزایش بارش و هرمزگان 92 درصد کاهش را در کارنامه خود ثبت کردند.

حبیبی همچنین در خصوص وضعیت سدها گفت: آمار نگران کننده‌ای از سدها داریم که در مجموع نشان دهنده حجم 40 درصدی ذخائر آب است. 

وی با اشاره به اهمیت و ضرورت به روز شدن مدیران امور آب شهرستان ها ،مشارکت همگان را در حفاظت از منابع آب خواستار شد و گفت:شناسایی مشکلات اجرایی طرح‌های مدیریت مصرف از جمله طرح احیا در محدوده شهرستان‌ها نیازمند هماهنگی با نهادها و سازمان‌های مختلف است که با اجرای پیگیری تشکیل جلسه‌های شورای حفاظت شهرستان این همسویی ایجاد خواهد شد.

به گزارش خبرنگار ما مهندس "محمد علی مصطفوی" مدیرکل دفتر حفاظت و بهره‌برداری منابع آب و امور مشترکین شرکت مدیریت منابع آب ایران در بیانات خود اظهار داشت: در حال حاضر 55 درصد از آبی که در کشور مصرف می‌شود از آب زیرزمینی تأمین می‌شود، 55 درصد آب شرب مورد نیاز شهرها و 80 درصد روستاهای کشور از آب زیرزمینی است و سرانه آب در کشور ما با توجه به رشد جمعیت رو به کاهش است و در زمان حاضر به کمتر از 1700 متر مکعب رسیده است.

وی ادامه داد: از تعداد 609 دشت و محدوده مطالعاتی کشور ، هم اکنون 317 دشت جز مناطق ممنوعه و بحرانی است که این تعداد در سال 92 حدود 297 دشت بوده است.
مصطفوی با اشاره به افزایش تخلیه آب زیرزمینی در کشور گفت: در طی 15 سال گذشته حدود 80 میلیارد متر مکعب و در 7 سال گذشته حدود 38 میلیارد متر مکعب از ذخائر آب زیرزمینی نابود شده که این اقدام یعنی خسران به سرمایه ملی.

وی تصریح کرد: متاسفانه امکان جبران آن به ویژه در مناطقی که با نشست زمین مواجه هستیم وجود ندارد، چرا که این موضوع به دلیل تراکم خاک وکاهش ضریب نفوذ پذیری، تغذیه سفره را کاهش می دهد و به حداقل می رساند.

مصطفوی نداشتن نگرش سیستمی و جزیره‌ای عمل کردن، سیاست گذاری های ناکارآمد و وضع قوانین نامناسب با شرایط کشور را دلایل اصلی بروز بحران فعلی آب کشور عنوان کرد.
مدیر کل دفتر حفاظت و بهره‌برداری منابع آب و امور مشترکین شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به لزوم تشکیل و تقویت تشکل‌های آب‌بران گفت: ما زمانی در این کار می توانیم موفق شویم که ذی‌نفعان را وارد کار کنیم و با آگاه‌سازی مردم بتوانیم مشارکت حداکثری آنها را در کنار خود داشته باشیم.

وی در پایان با تاکید بر ضرورت مشارکت دستگاه‌های اجرایی کشور در اجرای طرح احیا و تعادل بخشی آب زیرزمینی گفت:می بایست در گام اول از 5.7 میلیارد مترمکعب اضافه‌ای که سالانه از سفره آب زیرزمینی کشور برداشت می‌شود جلوگیری کنیم تا در بلند مدت کسری 110 میلیارد مترمکعبی مخزن آب زیرزمینی جبران شود.




منبع خبر: شبکه خبری آب ایران
فرستنده خبر: oskoee
تعداد بازدید: ۳۲۲
آرشیو: اخبار ایران
نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.