وب سایت اوهر - درباره منابع آب ایران

ابهر (اوهر)در گذشته ای نه چندان دور دارای آب و چشمه های فراوانی بود. احتمال اینکه آب در نام ابهر نیز جایگاهی داشته باشد، فراوان است و به گفته مورخان در گذشته ابهر را "اوهر" می نامیدند.

وب سایت اوهر - درباره منابع آب ایران

ابهر (اوهر)در گذشته ای نه چندان دور دارای آب و چشمه های فراوانی بود. احتمال اینکه آب در نام ابهر نیز جایگاهی داشته باشد، فراوان است و به گفته مورخان در گذشته ابهر را "اوهر" می نامیدند.

دریاچهٔ سد امیرکبیر (کرج)، کرج

دریاچهٔ سد امیرکبیر (کرج)، کرج

 دریاچهٔ پریشان (فامور)، ایازآباد، کازرون
این دریاچه در ۳ کیلومترى روستاى ایازآباد که در ۱۲ کیلومترى کازرون قرار دارد، به وجود آمده است.
آب دریاچهٔ پریشان، شیرین است ولى براى آشامیدن چندان مناسب نیست. در داخل این دریاچه، ماهى‌‌ها به صورت آزاد زیست مى‌کنند. از این دریاچه، براى پرورش ماهى نیز استفاده مى‌شود. پرندگان مهاجر آبزى نیز در فصل مهاجرت در اطراف دریاچه دیده مى‌شوند.
نام دریاچهٔ پریشان که «نامور» هم نامیده مى‌شود، از نام چشمه‌اى گرفته شده که منبع اصلى تأمین آب دریاچه است.
حداکثر سطح مشاهده شده آن ۱۸ کیلومترمربع مى‌باشد که در تابستان به حداقل رسیده و حالت باتلاقى پیدا مى‌کند. میانگین عمق آب آن ۱/۶ متر مى‌باشد که در بعضى از سال‌ها به ۲ متر نیز مى‌رسد. این دریاچه حوضهٔ‌ آبریز بسته‌اى را تشکیل مى‌دهد که مساحتى حدود ۲۶۳ کیلومترمربع را زهکشى مى‌کند. جلوه‌هاى بهارى و پائیزى این دریاچه جذاب و دیدنى است، مراتع و گلزارهاى حاشیهٔ دریاچه و پرندگان وحشى آن، تفرجگاه طبیعى جالب توجهى را به وجود مى‌آورد. ارزش‌هاى زیست محیطى دریاچه کم‌نظیر و قابل توجه است.
  دریاچهٔ خضرنبى، نوشهر
این دریاچه در شمال شهرستان نوشهر و در میان جنگل قرار گرفته و بنا به اعتقاد بومیان داراى تقدس مذهبى است. وسعت آن کم‌تر از نیم هکتار، عمق آن حدود ۵ متر و آب آن شیرین است. از آن جایى که این دریاچه از عوامل تخریب انسانى دور مانده و در محدودهٔ‌ حفاظت شدهٔ البرز مرکزى قرار گرفته است، مأمن انواع پرندگان و انواع جانوران وحشى این ناحیه شده است که معمولاً براى غذایابى و خوردن آب به سوى این دریاچه مى‌آیند. به لحاظ ویژگى‌هاى فوق‌الذکر و فضاى بسیار طبیعى، چشم‌اندازهاى زیبا، دلنواز و فرح‌بخشى دارد که هر بیننده‌اى را بویژه در ایام بهار و تابستان و پاییر شیفته خود مى‌سازد.
  دریاچهٔ زریوار، مریوان
دریاچهٔ زریوار مهم‌‌ترین و کم‌نظیرترین جاذبهٔ آبى در غرب کشور است که در فاصلهٔ دو کیلومترى غرب مریوان قرار گرفته و جادهٔ آسفالته‌اى آن را به شهر مریوان پیوند مى‌دهد.
این دریاچه در ارتفاع ۱۲۸۵ مترى از سطح دریا واقع شده است. طول آن ۴/۵ کیلومتر و عرض آن اندکى کمتر از ۲ کیلومتر است. عمق متوسط دریاچه حدود ۳ متر است. دریاچه زریوار آبى شیرین دارد و از جوشش چشمه‌هایى که در کف دریاچه قرار گرفته‌اند، تأمین مى‌شود. وضعیت استقرار شهر مریوان (مستقر در دامنه کوه) و دریاچهٔ زریوار که از جهات مختلف توسط جنگل‌هاى انبوه و نیمه انبوه احاطه شده‌اند، مناظر بسیار زیبا و بدیعى را به وجود آورده‌اند. بر تپه‌‌اى کوچک در قسمت شرقى، مهمانسراى ایرانگردى و جهانگردى مریوان احداث شده است.
  دریاچهٔ ساهون، روستاى نوا، آمل
این دریاچه در دامنه‌هاى جنوب غربى قلهٔ دماوند، نزدیک روستاى نوا قرار گرفته است. ارتفاع آن از سطح دریا بیش از ۳۰۰۰ متر است. در گذشته بیش از ۱۰۰۰ هکتار وسعت داشته و تا نیم قرن پیش‌ پر از آب بوده که به مرور زمان بر اثر دخالت‌هاى انسانى سطح و حجم آب آن کم شده است. در حال حاضر به صورت مردابى درآمده که حواشى آن را مرغزارهاى بزرگ در بر گرفته و به چراگاه ییلاقى احشام، وحوش و پرندگان تبدیل شده است. این دریاچهٔ قدیمى و مرداب کنونى، محوطه‌اى مخصوص اتراق و اقامت موقت دارد. مراتع وسیع، چشم‌اندازهاى زیباى کوه‌ها و قلهٔ دماوند همراه با جریان چشمه‌سارهاى کوچک و بزرگ، جاذبه‌هاى قابل توجهى را پدید آورده‌اند که مى‌‌توانند در فصول تابستان مورد استفاده‌ علاقمندان و گردشگران قرار گیرند.
  دریاچهٔ سد امیرکبیر (کرج)، کرج
دریاچهٔ سد امیرکبیر، در کیلومتر ۲۳ جاده کرج - چالوس در تنگهٔ واریان است و اهمیت بسیارى در جلب سیاحان و گذران اوقات فراغت دارد، به ویژه آن که این دریاچه نزدیک تهران است.
وسعت دریاچه ۴۰۰۰ هکتار است و در مسیر رودخانهٔ کرج تشکیل شده است. هواى پیرامون این دریاچه در تابستان‌ها خنک و مطبوع است و انبوهى مسافر، براى گردش و بهره‌گیرى از چشم‌اندازهاى زیباى آن به این منطقه مى‌روند.
در این دریاچه، فعالیت‌هاى ورزشى و تفریحى مانند قایق‌رانى، ماهى‌گیرى، اسکى روى آب، ‌ شنا و پرواز با کایت انجام مى‌شود.
  دریاچهٔ سد خاکى هندودر، روستاى قائیدان، سربند (شازند)
این سد خاکى در ۳۰ کیلومترى جنوب شهر شازند و در ۲ کیلومترى شمال هندودر، مجاور روستاى قاییدان از توابع سربند واقع شده است. ظرفیت سد دو میلیون و پانصد مترمکعب آب است. در حال حاضر یکى از تفرجگاه‌هاى شهرستان شازند ئر استان مرکزى محسوب مى‌شود و سرسبزى اطراف آن منظره زیبائى به وجود آورده است.
  دریاچهٔ سد دریوک، دره‌ولى‌آباد، چالوس
این دریاچه که در حدود یک هکتار وسعت دارد، روبروى درهٔ‌ ولى‌آباد هزارچم و در دامنهٔ‌ کوه دال کمر قرار گرفته است. عمق آن حدود ۵ متر است و آبى شیرین دارد. اطراف آن را مراتع و مرغزار احاطه کرده است. به همین جهت این دریاچه مأمن و زیستگاه پرندگان بومى و وحوش است. در ما‌ه‌هاى زمستان نیز پرندگان مهاجرى مانند غاز و مرغابى در اطراف آن مشاهده مى‌شود. اقلیم مناسب و فضاى طبیعى و دلنشین آن با چشم‌اندازهاى بدیع، جلوهٔ تفرجگاهى جذابى را به این دریاچه بخشیده است. از آن‌جایى که این مجموعه دریاچه‌ها داراى راه‌هاى دسترسى، محوطه‌هاى اتراق، چشم‌اندازهاى طبیعى، مرغزارى وسیع، پرندگان گوناگون و همچنین استفاده‌هاى طبى مى‌باشند، قابلیت‌هاى فوق‌العاده مناسبى براى ایجاد و احداث کانون‌هاى تفرجگاهى، زیستگاهى و پژوهشى دارند.
   دریاچهٔ سد زاینده‌رود، آبادچى، فریدن (داران)
این سد در محل آبادچى در ناحیه‌اى کوهستانى قرار گرفته است و موقعیت مناسبى براى جلب ایرانگردان داخلى و خارجى دارد. در کنار سد، پلاژها و تأسیساتى احداث کرده‌اند که مورد مراجعهٔ مسافرین و اهالى شهرهاى اصفهان و خوزستان، به ویژه در فصل تابستان، قرار مى‌‌گیرد. در دریاچهٔ سد امکان قایقرانى و ماهیگیرى نیز وجود دارد.
سد دیگرى بر روى یکى از شعبات زاینده‌رود به نام چشمهٔ مرغاب احداث شده و در سال ۱۳۷۰ مورد بهره‌بردارى قرار گرفته است. در صورت ایجاد تأسیسات پذیرایى لازم، اطراف سد مى‌تواند مورد بهره‌بردارى تفرجگاهى قرار گیرد.
   دریاچهٔ سد لار، تهران
دریاچهٔ سد لار در ۸۴ کیلومترى تهران است. این منطقه به دلیل نزدیکى به قلهٔ دماوند هوایى خنک و چشم‌اندازهایى زیبا دارد و ورزش‌هاى آبى مانند شنا و اسکى روى آب در این دریاچه امکان‌پذیر است.
علاوه بر دریاچه‌هاى یاد شده مى‌‌توان از دریاچه‌هاى زیر نیز در سطح استان نام برد:
- دریاچهٔ اوان در طالقان به وسعت دو هکتار
- دریاچهٔ آهنگ در کنارهٔ جادهٔ فیروزکوه به سیمین دشت به وسعت نیم هکتار.
- دریاچهٔ زیار در کنارهٔ‌ جادهٔ هراز به وسعت ۲/۵ هکتار.
   دریاچهٔ سد لتیان، لواسانات، دماوند
این دریاچه در ۳۵ کیلومترى شمال شرقى تهران است و با ۳۳۰ هکتار وسعت روى رودخانهٔ جاجرود ایجاد شده است. دریاچه علاوه بر زیبایى‌هاى طبیعى خود محل پرورش انواعِ ماهى‌ها نیز هست. کرانه‌ها و پیرامون این دریاچه گردش‌گاهى گسترده است که مردم از آن بهره مى‌گیرند.
   دریاچهٔ شورمست، سوادکوه
این دریاچه در جنوب غربى پل سفید، به فاصلهٔ پنج کیلومتر از جادهٔ‌ فیروزکوه در ارتفاعات بیشه‌اى دامنهٔ‌ البرز مرکزى قرار گرفته است. این دریاچه داراى پنج متر عمق و بیش از یک هکتار وسعت دارد و آب آن نیز مناسب مى‌باشد. دسترسى نسبتاً خوب، محوطهٔ اتراق، مناظر زیبا، امکان صید ماهى و ... جاذبه‌هاى قابل توجهى براى استفاده‌هاى توریستى این دریاچه محسوب مى‌شوند.
   دریاچهٔ قورى‌گؤل، تبریز
دریاچهٔ قور‌ى‌گؤل در فاصله ۴۵ کیلومترى تبریز در مسیر جادهٔ تهران - تبریز قرار دارد. این دریاچهٔ مثلث شکل با وسعت ۲۴۰ هکتار با پستى و بلندى‌هایى نه چندان مهم احاطه شده است.
این دریاچه براى انواعى از پرندگان آبزى، زیستگاه مناسبى به شمار مى‌رود و به علت نزدیکى به کانون‌هاى شهرى حایز شرایط مطلوب تفرجگاهى است. شمارى از مردم، روزهاى تعطیل و اوقات فراغت خود را در فضاى سبز کناره‌هاى این دریاچه سپرى مى‌کنند. قورى‌گؤل به دلیل ویژگى‌هاى محیطى و زیستگاهى حیات‌وحش، به عنوان تالاب بین‌المللى به ثبت رسیده است.
   دریاچهٔ کافتر (شادکام)، اقلید
این دریاچه با مساحتى در حدود ۴۸ کیلومترمربع، یکى از دریاچه‌هاى آب شیرین استان فارس است که در جنوب شرقى شهرستان اقلید واقع شده و از زیستگاه‌هاى بسیار ارزشمند پرندگان مهاجر محسوب مى‌شود. در حال حاضر، برداشت بى‌رویه از رستنى‌هاى محدودهٔ این دریاچه و آب آن، حیات آن را به مخاطره انداخته است. اگرچه این دریاچه یکى از زیباترین چشم‌اندازهاى طبیعى استان مى‌باشد، اما هیچ‌گونه حفاظت جدى از آن صورت نگرفته است.
  دریاچهٔ کوه گل، سى‌سخت، بویراحمد(یاسوج)
دریاچهٔ کوه گل در شمال شهرستان بویراحمد و در شمال شرقى شهر توریستى سى‌سخت در دهانهٔ انبرى گردنهٔ‌ مشهور بیژن و تپه‌هاى کوه گل واقع شده است. محل استقرار دریاچه یکى از زیباترین نواحى استان است که در فصل بهار و تابستان از انواع گل‌هاى شقایق و گیاهان وحشى و همچنین آویشن خوش عطر کوهستان مملو مى‌شود.
این دریاچه در حدود ۳۲ کیلومتر با شهر یاسوج (مرکز استان) فاصله دارد و مورد توجه مردم بومى و مسافران است.
در فصل تابستان، تجمع پرندگان مهاجر همراه با پرندگان بومى در سواحل و کنار دریاچه، زیبایى حیرت‌انگیزى پدید مى‌آورد. از پرندگان مهاجر انواع مرغابى و اردک کله‌ سبز، لک‌ لک، حواصیل، درنا، خروس کولى و چنگر را مى‌توان نام برد.
   دریاچهٔ گل‌پل، قائم‌شهر
این دریاچه در جنوب شرقى شهرستان قائم‌شهر بعد از روستاى برنجستانک و سد خاکى زمزم، در میان جنگل قرار گرفته و داراى دو حوضچهٔ‌ مجزا است. وسعت آن حدود ۲/۵ هکتار با عمق بین ۱ تا ۵ متر است که به علت شیرینى آب، به زیستگاه ماهیان و پرندگان آبزى تبدیل شده است. این دریاچه چشم‌اندازهاى جنگلى زیبایى دارد و محوطهٔ اتراق مناسبى نیز در اطراف آن تعبیه شده است.
   دریاچهٔ مهارلو، شیراز
این دریاچه در ۲۷ کیلومترى جنوب شرقى شیراز واقع شده است. آب دریاچه از نظر کیفى شور و غیرقابل استفاده است. از آب این دریاچه، براى تهیه و استخراج نمک طعام استفاده مى‌شود و مکانى مناسب براى زیست پرندگان و حیوانات وحشى محسوب مى‌شود. وسعت دریاچه ۶۰۰ کیلومترمربع است.


همچنین مشاهده کنید
نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.